29.5.2014

Telttakylä

Taimirumbaa helpottaakseni istutin osan ulos jo helteiden aikaan. Suojatakseni pienokaisia liialta paahteelta ja kuivumiselta pystytin niille harsoteltat. Nyt teltat toimivat päinvastoin, ne pitävät pienokaiset lämpiminä kylmän jakson aikana. Siellä ovat jo asterit, mukulafenkolit, latva-artisokat, purjot, punaiset ja vihreät lehtikaalit sekä ruusukaalipienokaiset. Näyttävät ihan hyvinvoivilta.
Taustalla näkyy kasvimaan laajennus, jonka olen kääntänyt kokonaan. Minulla on kasvilavatkin valmiina tallissa, mutta kyllästän ne ensin. Löysin nimittäin aivan ihmeellisen täysin myrkyttömän kyllästysaineen, josta kerron lisää myöhemmin. Tavallista kyllästettyä puuta en laittaisi kasvimaalle, sehän on ongelmajätettä ja erittäin myrkyllistä, samoin kuin kyllästysaineet, joita yleisesti käytetään. 

Muovisista asennusputkista saa hyviä ja edullisia kaaria teltoille, parin metrin putki maksaa muutaman kymmenen senttiä. Niitä voi leikata lyhyemmäksi jos ei tarvitse noin suurta tilaa.Tässä on kaaleja ja ne joutuvat olemaan koko kesän harson alla, joten pitää olla kasvuvaraa. Viime kesänä taistelin kaalikoita vastaan ja vaikka sainkin ihan kunnon sadon niin minulla on kesällä muutakin tekemistä kuin listiä toukkia. Ruohosipuli kukkii ihan kohta, olen laittanut sitä myös kukkapenkkeihin se on minusta niin kaunis laukka. Lisäksi tuossa on tulossa iisoppia ja ranskalaista rakuunaa. Käytävälle on levinnyt viinisuolaheinää ja rohtovirmajuurta.

Perustin pienen mansikkamaan vaikka pihapiirissä kasvaa runsaasti myös ahomansikkaa. Nämä taimet olivat viimevuonna amppelissa, niillä oli kaunis nimikin, pitäsi taas soittaa puutarhurille. (Muistini kätköistä löytyikin nimi, Toscana). Lisäksi ostin muutamia taimia Rumbaa ja istutan tuonne vielä sisällä talvehtineen ampelimansikan taimetkin. Mansikoille pitää varmaankin rakentaa jonkinlainen verkkokatos, etteivät rastaat vie satoa.

Limeoregano on talvehtinut hyvin ja kasvaa edelleen limen värisenä eikä muuttunut tumman vihreäksi niin kuin joku ennusti.

Saksankirveli kukkii ja muodostaa kohta siemeniä, jotka ovat kuin karkkeja. Kaivoin ylös valtavan määrän kirvelin juuria, joita se oli ujuttanut joka suuntaan, lisäksi pieniä taimia oli runsaasti. Tämä on hurja leviämään jos sitä ei pidä aisoissa. Takana on raparperipiirakka leipomista vaille valmis.
Yritin hävittää myös piparjuuren kokonaan, mutta sen juuret olivat menossa jo puolivälissä Kiinaan, joten varmaan se vielä nousee sieltä. Se on komea kasvi, mutta leviää kuin tauti ja kerää valtavasti kirppoja.

Mikä vaivaa tätä kevätpikkusydäntä? Se kasvaa valtavana korkeana puskana ja kukkii vain vähän, en ole sen kummemmin lannoittanut sitä. Pitääkö se jakaa usein vai miksi se on tuollainen jätti?
Edessä on ainakin tuoksukurjenpolvea.

Kylmästä säästä huolimatta saksankurjenmiekka on avannut nuppunsa.
Nyt on satanut ihan mukavasti ja kun lämpötila nousee niin kasvu kiihtyy taas.

Lämpimästi tervetuloa Autuaan olon pariin, Maija, Kesätuulia ja Henrietta!
Mukavaa helatorstaita kaikille!

69 kommenttia:

  1. Rehevää on kasvimaallasi. Täälläkin kukkii keltainen kurjenmiekka, tosin tuskin kauan. Sataa ihan kaatamalla jo kolmatta päivää eikä loppua näy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sade ainakin kastelee maan nyt kunnolla ja helpottaa siitepölytilannetta. Tulevalle kasvulle kosteus on hyvä ponnahduslauta. Onneksi lämpötila on kohoamaan päin.

      Poista
  2. Voi tätä kasvun ihmettä!!

    Olispa ihana kun olis paikka mihin säilöä kaikki mitä vaan keksis kasvattaa! Mutta kun ei ole jääkaappia ja pientä pakastinta kummempaa, niin menee enemmän vain näin yleisen ihastelun puolelle.

    Mihinkäs komistus on jäänyt kun ei ole puutarhalla vahdissa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Prinssi kulkee omia polkujaan :) sadepäivinä se varmaan torkkuu jossakin ulkorakennuksessa jyrsijäpaistia odotellen. Kuivaaminen on myös hyvä tapa säilöä satoa.

      Poista
  3. Ihanalta näyttää! Ihan harmittaa edelliseen pihaan jäänyt saksankirveli. Leviämisestä huolimatta se on kaunis kasvi. Saksankirveli ja lipstikka ei kestänyt ruukussa kahden omakotitalon välissä ollutta puolen vuoden kerrostalojaksoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lipstikka lähtee vaikka marketin ruukkulipstikasta ja on hetkessä mojova pensas. Saksankirveli ei taida olla niin yleinen, mutta sekin kasvaa nopeasti. Molempia pitää hieman vahtia, etteivät leviä muiden kasvien reviirille. Vapauteen tottuneet kasvit eivät hevin kestä kerrostaloelämää :)

      Poista
  4. Emäntä: Wau, wau! Minulla on vielä hyvin hiljaista kasvimaalla tai kukkapenkissä. Kurjenmiekkojen kukista ei vielä tietoakaan. Lipstikkaa ei edes löydy ja laitoinkin uudet siemenet. Missä mansikassa on tuon väriset kukat? Olen tottunut vain valkoisiin. Limeoreganosta en ole koskaan kuullutkaan; onko saman makuista kuin perusoregano? Hienon värinen ainakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos nyt oikein muistan niin pinkkikukkainen mansikka on Toscana. Kasvimaalla on paljon monivuotisia yrttejä ja muita, ne ovat aina aikaisin liikkeellä. Mitkään kylvökset eivät vielä ole ulkona itäneet. Limeoreganossa on vahva oreganon maku, se on oikein maukas ja tuo kaunista väriä kasvimaalle.

      Poista
  5. Upea ryytimaa sinulla! Minäkin laitoin putkista kaaret lavakauluksiin viime syksynä ja nyt viritin harson lämpöä tasaamaan. Näppärä keksintö!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varsinkin näin sadekautena on hyvä, että taimien päällä on hyvin tilaa, etteivät harsot lyttää pikkuisia. Kaaret ovat helppokäyttöisiä ja harsot luistavat niiden päällä hyvin.

      Poista
  6. Hyvin näkyy kasvavan sinulla kaikki! Toivotaan että enimmät sateet hellittävät kohta ja ilmatkin taas lämpenisivät....minä ainakin odotan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpöä kaivataan, sekä minä, että kasvit. Kylmyys ja sade aiheuttaa molemmissa pysähtymistä :)

      Poista
  7. Komealta näyttää ryytimaallasi jo nyt! Sinähän taidat olla melkein omavarainen ruoan suhteen, kun tuollahan kasvaa vaikka mitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On aina ihmeellistä miten tuosta alkukeväästä aavikkomaisesta kasvimaasta nousee äkkiä rehevä ruokatori. Lämpimän vuodenajan olen lähes omavarainen ja tietysti satoa korjataan kellariin ja komeroonkin. Äskenkin kävin noukkimassa aamiaisleivän päälle vihersipulia, oreganoa ja salaattia (joka kasvaa vasta portaanpielessä ruukussa)

      Poista
  8. Ihailen puutarhasi lajirunsautta ! Ai, saksankirveli on monivuotinen ? Paikallinen puutarhamyymälä ( aikaisempi postaus) on kyllä vertaansa vailla yrttivalikoiman ( ja ilmeisesti kesäkukkienkin suhteen). Mitä taas sieltä oletkaan löytänyt .
    Tänä kesänä kyllä satsaan yrttien hankintaan ; viiniruuta on alkanut puskea lehtiä ( luulin jo että on kuollut), perusyrtit selviää aina; mintut, sitruunamelissa, ajuruoho, venäläinen rakuuna jne. Salvia ja suklaaminttu menehtyi.
    Ihana on tuo Paulankin puutarha...olisi saanut puutarhaohjelmansa jatkua.
    Oletko huomannut muutoksia kasvimaalla tai eläinten pesinnässä tänä keväänä puiden kaatamisen jälkeen ? Järvi näkyy nyt hienosti kasvimaalle.
    Hyvää helatorstaita..täällä aurinko paistelee.
    Prinssille terveiset ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Prinssi tuli juuri sisälle ja sai terveiset, nukutin sen sohvalle aterian jälkeen :) Kasvimaalla on paljon myös koristekasveja, kaikki ei ole syötävää. On ihanaa kun on lähipuutarha, josta saa ihanuuksia ja erinomaista palvelua. Muistathan varoa viiniruutaa, sitä ei pidä kosketella paljain käsin, sen mehu saattaa aiheuttaa palovammankaltaisia oireita iholle. Salvia menehtyi minullakin, mutta onneksi voi hankkia uuden puutarhalta. Linnut ovat olleet ihmeissään kun metsä on kadonnut, rastaita tuntuu olevan hieman vähemmän. Rantaa vain harvennettiin, mutta toisella suunnalla on tehty avohakkuu ja ainakin tuulet pääsevät paremmin tuivertamaan ennen suojaisassa pihapiirissä. Toisaalta aurinko pääsee paremmin paistamaan ja se on eduksi sadolle. Vielä en tiedä miten ennen varjossa viihtyneet kasvit sopeutuvat aurinkopaikkaan, se nähdään tänä kesänä.

      Poista
  9. Sielläkin on todella vehreän näköistä. Alkukevään selkeys on mennyttä ja tilalla vyötärönkorkuinen viidakko (siis täällä, siellä näyttää huomattavasti siistimmältä!).
    Piparjuuren kanssa taistellaan täälläkin, ja ihaillaan ensimmäisiä pikkukurjenmiekkoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin löytyy vyötärönkorkuista vuohenputkea, juolavehnää ja nokkosta, mutta onneksi ne on eliminoitu kasvimaalta. Olen peittänyt maan kasvimaan reunoilta, jotta ne eivät pääse luikertelemaan takaisin. Piparjuuri pitäisi ilmeisesti nostaa ylös joka vuosi, jottei se pääse matkustamaan Kiinaan asti ja leviämään hillittömästi. Nyt en kyllä enää halua sitä kirppamagneettia kasvimaalleni.

      Poista
    2. Odottelen muuten jännittyneenä kun sinulta saamani aprikoosin väriset sormustinkukat alkavat kukkia, mojovat lehtiruusukkeet ainakin on. Väri siis jännittää, sehän voi olla yllätys.

      Poista
  10. Näyttääpä hyvälle!
    Minullakin taitaa kasvimaaprojekti edetä ensi viikonloppuna, on ollut vähän vaiheessa sen tekeminen ;)
    Noin mahtavan kokoista ei siitä kylläkään tule, mutta olen tyytyväinen jos jotain suuhun napsittavaa saan joskus;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvimaani on laajentunut vähitellen, ruokahalu kasvaa syödessä. Mutta tuollahan on myös paljon koristekasveja varsinkin perhosia ja pörriäisiä houkuttelemassa. Minttuja pitääkin karsia ronskilla kädellä, ne ovat karanneet jo liian pitkälle. Ei kannata viljellä enempää kuin pystyy syömään :)

      Poista
  11. Kiitos samoin - mukavaa helatorstaita! Kukoistava on kasvimaasi :). Kerro pian myrkyttömästä kyllästysaineesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olen aivan innoissani uudesta keksinnöstä suojata puu myrkyttömästi ja tehokkaasti. Pääsen kokeilemaan aineita kun sade lakkaa ja kerron prosessista, aineista ja tuloksista heti.

      Poista
  12. Komean telttakylän olet perustanut! Vaikuttaa toimivalta ratkaisulta moneen haasteeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ratkaisu on varsin toimiva, jos tulisi miinusasteita lisäisin vain harsokerroksia ja taimet viettäisivät mukavaa leirielämää telttaillen.

      Poista
  13. Komea teltakylä,toivottavasti pian lämpenee.Hyvää Helatorstaita:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Lämpöä odotellaan jo hytisten, kasvimaapuuhat ovat tauolla sateen vuoksi.

      Poista
  14. Rehevältä näyttää jo nyt. Leviääkö viinisuolaheinä noin ? Mulle oli yllätys, että se olikin hengissä vielä, kun olin vaan lykännyt sen pikaisesti talveksi penkkiin. Samoin oli mojova yllätys, että kuukausimansikat olivat hengissä talven jälkeen. Hyvä tietää että saksankirveli leviää, sain sen viime vuonna naapurilta. En tiedä, mutta arvelisin että pikkusydämellä on voimakas maa ja siksi kasvattaa lehtiä. Voit huoletta jakaa sitä jos on tarvetta, varret katkeilevat tosi helposti, mutta toipuu kyllä jakamisesta ja siirrosta kunhan saa vettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viinisuolaheinä leviää tolkuttomasti, sen taimia löytyy jokapuolelta, se on ollut kasvimaalla kyllä jo vuosikausia. Kun löysin toivomani saksankirvelin laitoin sen ensin perennapenkkiin, että se on aina silmieni alla ja hoivasin sitä kovasti. Virhe, luulin, että se on herkkä ja hento, mutta sen ylöskaivaminen olikin hankala operaatio. Nyt sillä on oma paikka kasvimaan laidalla, mutta laajalle levittäytyvät juuret on välillä katkottava. Kuukausimansikka pärjää varmasti kuten ahomansikkakin, joka kasvaa hyvässä maassa reheväksi ja satoisaksi. Pikkusydän on kaunis ja siro ensimmäiset pari vuotta , sitten se kasvaa tuollaiseksi jätiksi. Tuostakin olen ottanut jakotaimia runsaasti muualle, mutta ilmeisesti pitää harventaa ronskimmin. Vaikka se on hauras, se on myös vahva ja lähtee helposti kasvamaan.

      Poista
  15. Kiitos muistutuksesta ruutan suhteen ! Hui.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokemuksesta kerron, jouduin käymään ihotautilääkärillä, fytofotodermatiitti. Tosin kesti kauan ennen kuin ymmärsin mistä oireet tulivat. Ruutahan on kaikin puolin myrkyllinen, enkä alkaisi sillä omin päin lääkitsemään mitään vaikka se onkin vanha rohdoskasvi. Perhoset tykkäävät siitä kovasti ja se on hyvin kaunis lehdiltään.

      Poista
  16. Sulla on kyllä ihan mieletön kasvimaa huikean laajan lajikirjon kera! Arvostan! Hyvää pyhää sinne :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kasvimaani lähes tupaantuu tänä vuonna, joten otin valikoimaan uusiakin kasveja, jotka tarvitsevat paljon tilaa. Kesän mittaan on mukava pistellä oman maan tuotteita.

      Poista
  17. Ihan on ammattimaista meininkiä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on puutarhanhoidon pääpaino hyötykasveissa :)

      Poista
  18. Ihanan iso kasvimaa, ja täynnä kaikenlaista mielenkiintoista : )
    Meidän kasvimaa on tosi pieni, ja vasta viikonloppuna pääsemme istuttamaan ja kylvämään... nyt kun kuun vaihe on taas kasvava.
    Minusta pikkusydän on aina aika isokokoinen, paitsi tietysti taimena. Meillä on myös verikurjenpolvet ihan järkyn korkeita, vaikka niitä ei todellakaan lannoiteta. Ihmeellisiä nämä kasvit ; )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viikonloppuna minäkin aherran kasvimaalla minkä juhlinnalta ehdin. Ehkä minä vain kaipailen sitä pientä pikkusydäntä, joka kukki kauniisti ja pysytteli matalana :) Nyt tuo on lähinnä kaunislehtinen puska. Kurjenpolvet kasvavat myös melkoisiksi puskiksi, verikurjenpolvet onneksi kukkivat pitkään.

      Poista
  19. Meilläkin kasvimaa tuplaantui tänä vuonna. En ole hoksannut, että piparjuuri on kirppamagneetti. Se leviää meillä nurmikon reunalla. Todella voimakasjuurinen kasvi, en ymmärrä miten siitä pääsee eroon. Mies on ajanut sen ruohonleikkurilla.

    Pidätkö myös lehtikaalit harson alla koko kesän? Siskontytön suosituksesta olen kasvattanut lehtikaalin taimia ensimmäistä kertaa. Olen suhtautunut niihin vähän skeptisesti, että mitähän niistäkin tulee, kun luulen kaalien olevan erilaisten tuholaisten herkkua. Ne ovat vielä sisähoidossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piparjuuri on sitkeä ja leviää juuren avulla metrejä. Ehkä teillä ei ole kirppoja, meillä piparjuuren lehdet ovat olleet kuin pitsiä kirppojen jäljiltä, mutta kasvi sen kuin porskuttaa. Lehtikaalit saavat olla tiukasti harson alla koko kesän, sillä kaalikoi on tylsä vieras. Laitoin tuonne kaalimaahan harson alle muutamia meksikonsamettikukan taimia toivoen, että ne viimeistään harhauttavat tuholaiset. Lehtikaali on ravintorikkaimpia kasveja, joten sitä kannattaa viljellä. Kuivasin lehtiä talveksi, vieläkin niitä on jäljellä, helppo laittaa kourallinen ruokaan kuin ruokaan.

      Poista
  20. Voi miten ihanan rehevältä kasvimaasi näyttää. Meilläkin ovat asennusputket samassa käytössä harson kanssa, niistä tulee hienot lämpöputket. Kovasti odottelemme hieman lämpimämpiä kelejä, että kasvukausi pääsisi jatkumaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asennusputket ovat käteviä ja niitä voi käyttää vuosi toisensa jälkeen. Samoin täällä odotellaan uutta lämpöaaltoa, ei tarvitse tulla niin hirveän kuuma, että kaikki lämpö kuluu kerralla :)

      Poista
  21. Olipas veikeä tuo limeoreganosi! Ja muutenkin jo niin ihanan rehevän näköistä<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin hakea vielä pari taimea limeoreganoa, sen maku on mainio ja se värittää mukavasti kasvimaata. Voisin ajatella sitä perennapenkin reunaankin. Rehevää on ja lämmön saavuttua rehevyys vain lisääntyy, kohta päästään maistelemaan lisää herkkuja.

      Poista
  22. Lehtikaalin laitoin minäkin maahan ja jo seuraavalla viikolla huomasin lehtien hävinneen. Salvian lehtien suojassa näyttää pari selvinneen. Taidanpa joutua huputtamaan minäkin. Kirveliä minulla ei vielä olekaan. Pitääkin se hankkia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, kukahan söi kaalisi? En usko, että kaalikoit ovat vielä liikkeellä, sillä se on muuttaja eikä tiettävästi talvehdi Suomessa. Myös monet linnut syövät mielellään kaalin taimia ja tietysti puput. Luulen, että tuo huputus on välttämätöntä jos ei halua myrkyttää viljelmiään ja kukapa haluaisi. Saksankirveli on aniksen makuinen, miellyttävä ja isot siemenet ovat kuin lakua popsisi :) varmasti lapsille mieleen.

      Poista
    2. Luulen että tasajuovakirppojen porukka kävi visiitillä. Tänään en mokomia nähnyt ja ilokseni siellä salvian kainalossa oli edelleen säästyneinä pari terhakkaa lehtikaalia.

      Poista
    3. Onpas kirpat aikaisessa, täytyy tarkkailla tilannetta. Onneksi jotakin säästyi. Jos olisit lähempänä saisit minulta yli jääneitä kaalintaimia. Kasvatin taimet itselleni ja ystävälleni, tuli pieni laskuvirhe :)

      Poista
  23. Onpas kevät siellä pitkällä. Täällä itäsuomessa on hyytävän kylmää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyytävän kylmää on täälläkin ja sataa, sataa, sataa... mutta ei onneksi lunta :) Helteiden myötä kevät ehti edelle aikataulusta, mutta nyt kaikki tuntuu pysähtyneen.

      Poista
  24. Millä nuo putket ovat kiinni? Vai onko ne vaan taivutettu kaarelle lavan väliin? Munkin pitäisi kehittää sellaiset ja pian. Keittiöpuutarha valmistuu kohisten :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen vain tökännyt putkenpäät maahan lavan laitojen viereen. Tämä on ihan instant-ratkaisu, nopeasti paikalleen ja nopeasti pois :) Teillähän nautitaan jo satoakin, ainakin kurkkuja.

      Poista
  25. Onpa vehrää! Raparperi on meilläkin ottanut aivan hirvittävän kasvupyrähdyksen, aivan käsittämätöntä. Jo yksi varsi riittäisi piirakkaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nami, nami monta piirakkaa tiedossa :) Satoahan kannattaa korjata ahkerasti, jotta saa uuden sadon vielä tänä kesänä.

      Poista
  26. Telttoja pitäisi minunkin laittaa kasvilavoihin, jotta saisi harson nousemaan korkeammalle. Retiisit ovat jo sen verran kasvaneet, että kohta pitäisi muuten harso ottaa pois. Harsosta ei taida juurikaan olla haittaa, mutta kaalikasveille ainakin pelkkää hyötyä.
    Pari vuotta sitten kasvilaatikoita tehdessämme saimme ohjeen käyttää tervaa niiden kyllästämisessä ja suojaamisessa. Vinkin antajan mukaan tervan ei pitäisi olla kasveille haitallista.
    Minäkin tykkään ruohosipulista ja olen kylvänyt sitä kukkapenkkeihin. Kukkiessaan se on kaunis ja aina riittää leivän päälle lisättävää tai vain suuhun naposteltavaa, kun puutarhassa kävelee. Meillä on nyt myös ensimmäisen kerran syksyllä istutettua valkosipulia ja sen tuoreet lehdet vasta maistuvat hyvältä voileivän päälle lisättynä.
    Hyötykasvimaasi on kaunis ja rehevä. Mikä sen mukavampaa, kuin hakea satoa omalta kasvimaalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin itsekin tervaamista, mutta koska en saanut varmuutta, että sitä voi käyttää elintarvikelaatikoissa (vastaus oli aina ei) niin luovuin ajatuksesta. Kasveille siitä tuskin on haittaa ja onhan se mainio perinteinen puunsuoja.
      Minulla on myös valkosipulinversoja tuolla vaikka kuinka paljon, osa valkosipuleista on villiintynyt ja kasvavat siellä täällä. Luultavasti olen syksyllä maata muokatessa levitellyt pieniä kysiä. Vaikka kasvimaassa on keväällä (ja syksylläkin) paljon puuhaa on se myös antoisa ja tuottaa paljon iloa.

      Poista
  27. Hieno telttakylä ja toimiva! Minulla samaa virkaa toimittaa vanhoista laseista tehdyt kehikot. Upean värinen limeoregano! Kuivaatko yrttejäsi vai miten säilöt talven yli?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lasikehikot olisivatkin komeat. Minulla on hyötykasvikuivuri Orakas, jolla kuivaan paljon satoa talteen. Yrttejä, kaaleja, sieniä, nokkosta jne..

      Poista
  28. Ihanko tuo vaaleanpunainen hempukka-Toscana syötäviä mansikoita tekee? Onpa aivan ihana!!

    Samoin limeoregano (onko se sen nimi vai onko siinä myös maku mukana?) jäi kovasti kiinnostamaan, kaipailin juuri tänään keltalehtisiä kasveja uudistuksen kourissa olevaan kukkapenkkiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toscana-hempukka tekee syötäviä marjoja, viime vuonna jo popsin niitä. Kiva kun on vähän väriä jo kukinta-aikaan mansikkamaalla. Luulen, että limeoreganon nimi tulee väristä, en huomaa maussa sitrusta enkä löytänyt kasvista juurikaan tietoa. Minäkin ajattelin, että noin kauniin värinen kasvi sopisi hyvin perennapenkkiinkin.

      Poista
  29. Upea yrkkikokoelma sinulla! Telttakylää kyhäsin omallekin kasvimaalle, toivottavasti onnistun lehtikaalin kanssa, viime vuonna ei tärpännyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yrtit ovat mielenkiintoisia, kauniita ja usein pörriäisten suosiossa. Puhumattakaan niiden merkityksestä mausteena, lääkkeenä ja teenä. Toivottavasti lehtikaalisi onnistuu tänä kesänä, se on niin kaunis ja ravintorikas kasvi. Minulla oli sitä viime vuonna ruukussakin koristekasvina.

      Poista
  30. Oi mikä kokoelma sinulla onkaan siellä! :) Meillä on toista vuotta nyt oma kasvimaa, ja harjoittelua tätä kasvatuspuuha vielä vaatii!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvien hoito on ikuista harjoittelua :) Tappioita ja menetyksiä tulee, mutta siihen on varauduttu, eikä lannistuta.

      Poista
  31. Me ei olla vielä ihan telttavaiheessa. Mutta joo harso koko kesän pitää öttiäiset loitolla.

    VastaaPoista
  32. Kaunis ja rehevä kasvimaa! Kirveli näyttä todella kauniilta, taidan kokeilla sitä itsekin. Kannattaa varmaan istuttaa se rajoitettuun kasvualustaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirveli on kaunis, mutta sitä ei kannata laittaa kukkapenkkiin tai mihinkään missä se pääsee leviämään liikaa. Siementaimet on helppo kitkeä pois, mutta juurakko leviää laajalle. Olen käyttänyt sen aromaattisia lehtiä jopa kukkakimpuissa.

      Poista
  33. Kaunis kasvimaa sinulla. Mun täytyy ehdottomasti rakentaa yrttitarha monivuotisille yrteille - nyt niille ei ole ollut pysyvää paikkaa, kun kasvimaa kynnetään ja äestetään traktorilla.

    Minulla on tuota rohtovirmajuuen siemeniä, mutta olen pähkäillut paikkaa niillekin. Ajattelin, että menisivät ihan kukkina muiden joukossa, mutta onkohan ne mahdottomia leviämään? Kauniita kukkia ainakin tekevät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole aivan varma onko minun yksilöni rohtovirmajuuri vai lehtovirmajuuri, olen siirtänyt sen kasvimaalle luonnosta ja niitä on aika vaikea erottaa toisistaan. Minusta se ei ole aggressiivinen leviäjä, pikemminkin varsin maltillinen. Siementaimia saattaa ilmestyä sinne tänne, mutta ne on helppo poistaa halutessa. Voisin ajatella sitä kukkapenkkiinkin, mutta kissa haluaa keväisin piehtaroida sen päällä ja muut perennat olisivat silloin vaaravyöhykkeessä.

      Poista

Kiitos kommentista